Könnyebben kezelhetőbb és áttekinthetőbb lett a HERE fejlesztőknek szóló portálja (developer.here.com). A fejlesztők könnyen és gyorsan hozzáférnek az programkód információkhoz. A különböző funkciókhoz tartozó részletes leírások a különböző interfészekre egy helyen elérhetővé váltak.

 

http://360.here.com/2017/08/11/creating-better-experience-developers-updated-developer-portal/

http://360.here.com/2017/08/08/building-location-layer-autonomous-world-here-developer-relations/

Az idei évben a Datakart Kft-t számos közüzemi üzemeltető és önkormányzat bízta meg e-közmű adatszolgáltatással. 2017.07.01-én elindult az egykapus közműegyeztetési felület az e-epites.hu/ekozmu oldalon. Ezután már az ügyfélkapus belépést követően intézhetők a közműegyeztetések, kiadhatók a nyilatkozatok. Az e-közmű működését a 324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendelet szabályozza. A közüzemi szolgáltatóknak a rendelet 2. mellékletének és az új e-közmű ÁSZF-nek megfelelően kell aktuális adatokat szolgáltatni a nap 24 órájában. Az utóbbi időben tömegesen jelentkeztek önkormányzatok, hogy az általuk üzemeltetett vízelvezetés szakági adatok is bekerüljenek a rendszerbe. A rendelet azt is előírja, hogy a felügyeleti szerv szankciókat is alkalmazhat az adatszolgáltatást nem teljesítőkkel szemben.

 

 

Az UAV-vel elkészített légifotó felmérésünkből összeállítottuk a Városliget 3D modelljét. A felvételek feldolgozása és a 3D mesh modell létrehozása Skylinesoft Photomesh szoftverrel készült. A 3D modellről készített rövid videó itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=eVMZYjQFUbU

Cégünk mostantól a HERE Europe B.V. viszonteladójává vált a két cég megállapodása alapján. A HERE Europe B.V. a helyfüggő szolgáltatások és adatok piacának egyik legnagyobb szereplője. A HERE adatai és szolgáltatásai lehetővé teszik az emberek, vállalkozások és városok számára szerte a világban, hogy hasznosítsák a hely erejét és olyan előremutató megoldásokat hozzanak létre, amelyek biztonságosabbá és hatékonyabbá teszik az életünket. A HERE rendszerei  valósidejű helyfüggő szolgáltatássá alakítják a gépjárművek, mobil készülékek és az infrastruktúra adatait, amelyek kulcsszerepet játszanak, hogy hogy közlekedünk, élünk és  működünk együtt másokkal.

A HERE olyan széleskörű és pontos adatokat szolgáltat az úthálózatokról, POI-król, közlekedési adatokról, amelyek megfelelnek a üzleti és kormányzati szervezeteknek térképi igényeinek.

 

Próbálja ki Ön is az ingyenes HERE navigációt:   https://wego.here.com

Fontos jogszabályi változás! A 369/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet (továbbiakban módosító rendelet) elrendeli, hogy az e-közmű adatszolgáltatási és a közműegyeztetés során nyilatkozattételi kötelezettség elmulasztása esetén bírságot szabhatnak ki.

Az e-közmű rendelet módosítása több változást is tartalmaz, amelyek közül néhány fontosabbat az alábbiakban sorolunk fel:

  • változott a regisztrációra kötelezettek köre, a regisztráció folyamata;
  • változott az e-közmű felé szolgáltatni szükséges adatok, illetve az adatszolgáltatásra kötelezettek köre;
  • a rendelet szabályozza a felügyeleti hatóságok és az e-közműt üzemeltető szervezet együttműködésének folyamatát;
  • a felügyeleti hatóságok a közművezeték-üzemeltetők számára előírt kötelezettségek elmulasztása esetén bírságot szabhatnak ki;
  • az elektronizált közműegyeztetés és közműnyilatkozat kiadás folyamata szabályozott kereteket kapott;
  • a jövőben az e-közmű rendszer egyes szolgáltatásai rendszerhasználati díj ellenében vehetők igénybe.

Fontos megjegyezni továbbá, hogy az e-közmű rendelet módosításában foglaltak különböző időpontokban lépnek hatályba, illetve bizonyos előírt kötelezettségek kapcsán eltérő dátumok kerültek meghatározásra. Ezek átlátásához feltétlenül javasolt a Módosító rendelet 19. és 24. §-ainak alapos áttanulmányozása.

 

Elkészültünk Székesfehérvár belvárosának 3D modelljével, amely az első 3D-s magyarországi városmodell, amely oblique (ferdetengelyű) légifelvételekből készült. A felvételeket a Terramesflug GmbH. készítette Ultracam Osprey kamerával. A felvételek feldolgozását és a 3D mesh modell létrehozását Skylinesoft Photomesh szoftverrel készítettük el. A 3D modellről készített rövid videó itt tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=j1IyxoW8yS0

A 3D városmodell mérések végzésére, egyéb adatrétegek beolvasására, tervezési szcenáriók modellezésére és még számos egyéb feladatra alkalmas.

Az Index hírportál megbízásából a Datakart Kft. elkészítette az amerikai előválasztások térképeit.

A térképeken látható, hogy a demokrata és a republikánus jelöltek melyik államban hogyan szerepeltek és az Index cikkei között is lehet böngészni.

Az alkalmazás ide kattintva érhető el.

http://index.hu/kulfold/usa/feher_haz/2016/03/14/igy_szerepelt_eddig_trump_es_clinton/

 
 
 

Az Index hírportál megbízásából a Datakart Kft. elkészítette Magyarország legnagyobb adósainak térképét. A térképen a Nemzeti Adóhivatal által közzétett adatok között böngészhetnek.

Az alkalmazás ide kattintva érhető el.

http://adosterkep.index.hu/

 
Idézet az Index 2016.02.16-án megjelent vezércikkéből: "Összegyűjtöttük egy térképre az összes olyan embert, aki a NAV legfrissebb adatai szerint 10 millió forintnál több adóval tartozik, tartozása pedig legalább 180 napja, vagyis nagyjából fél éve fennáll. A 3624 főnek durván hatoda Budapestre van bejelentve, de pár tucat nagy adótartozó mindegyik nagyvárosra jut. Azt, hogy forintra ki mennyivel tartozik az államnak, az adóhivatal nem közli, azt viszont igen, hogy kikről van szó, és hol laknak. Vagyis a nyilvánosság és a megszégyenítés erejével is megpróbálnak fellépni a legnagyobb adótartozók ellen. (Összegszerűen egyébként még nagyobb egyes cégek adóhátraléka, térképünkön viszont csak a magánszemélyekre koncentráltunk.)"
 
 
 

Az INFOTÉR 2015 Konferencián az Index.hu Informatikai Zrt. és a Datakart Kft. elnyerte a "Minőségi és innovációs különdíjat". A pályamunka a Menekülttérkép alkalmazás, melyet a menekultterkep.index.hu oldalon tekinthetnek meg. A pályamunka - értékénél fogva - jogosult a Kiváló Magyar Tartalom cím viselésére. Köszönjük az Index.hu Informatikai Zrt. munkatársainak, hogy a Datakart Kft-t szolgáltatását veszik igénybe!

 

 

Az Index hírportál megbízásából a Datakart Kft. elkészítette a menekülttérképet. Az erről szóló cikket az alábbi helyen nézheti meg:

http://index.hu/belfold/2015/10/05/terkepen_a_teljes_menekultvalsag/

A menekülttérkép itt érhető el:

http://menekultterkep.index.hu/

 
Térképen ábrázoltuk a legfontosabb menekültútvonalakat, amiken át lekövetheti, honnan, mennyien érkeztek. Végignézheti az elmúlt hetek legfontosabb gócpontjait, amikhez kapcsolva legfontosabb cikkeinket és videóinkat is visszanézheti, vagy éppen megtudhatja, hol emeltek már kerítést a migráció megfékezésére. És ez még csak a kezdet: térképünk folyamatosan frissül, és nem csak mindig naprakész információkat és írásokat talál majd itt, de újabb és újabb funkciók is jönnek az elkövetkező hetekben: nemsokára a szíriai konfliktus legfontosabb eseményeit is bemutatjuk, és többet tudhat meg az Szahara-övezetből érkező menekültekről is. Sőt, terveink közt szerepel, hogy a térképet hamarosan világméretű migrációs adatbázissá növeljük, amivel könnyedén megértheti, hogy ami most történik, az nemcsak Szíriáról, Európáról, vagy éppen az Iszlám Államról szól, hanem a Föld régiói közt húzódó hatalmas gazdasági szakadékok mentén fellépő társadalmi rengésekről van szó.
 

 

Cégünk a VirtualSurveyor szoftver forgalmazójává vált a két cég megállapodása alapján. A VirtualSurveyor az UAV-vel mért nagy mennyiségű adatból – ortofotóból és magasságmodellből állít elő 3D virtuális térmodellt, amelyben méréseket végezhetünk, elemezhetjük és ezeket megoszthatjuk online.

Kapcsolódó cikk: Virtual Surveyor

 

A Skyline Software egy éves ajánlatot nyújt a Google Earth Enterprise felhasználóknak, hogy a SkylineGlobe Plus szoftverlicencet egyéves követési díj ellenében tudják megvásárolni, mivel a Google megszünteti a termékének támogatását. A  Skyline szoftvercsomagja tartalmazza a TerraBuildert, amely megfelel a Google Earth Enterprise Fusion Servernek és a SkylineGlobe Plus Bundle-t, amely pedig megfelel a Google Earth Enterprise Earth Server-nek.

A SkylineGlobe Plus egy komplett web alkalmazás az adatok 2D és 3D térinformatikai környezetben történő megtekintéséhez, publikálásához, elemzéséhez és a döntések jobb megalapozásához a térbeli összefüggések segítségével.

A közös használat és az online publikálási kapacitás lehetőséget ad a projektekben történő közös munkavégzésre és a térbeli adatok megosztására, fejlett elemző és rajzoló eszközök használatára, raszteres és vektoros rétegkezelésre és keresésre.

Részletes információk az akcióról: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

 

 

Cégünk a Skyline Software Inc. szoftvereinek forgalmazójává vált a két cég megállapodása alapján. Ezzel olyan termékekkel bővítettük kínálatunkat, amely a 3D adatfeldolgozás, elemzés és megjelenítés terén vezető technológiát jelent. A Skyline olyan átfogó alkalmazásokat, eszközöket és szolgáltatásokat fejleszt, amelyek lehetővé teszik interaktív, fotó realisztikus 3D-s környezet létrehozását, elemzését és megosztását.

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala 2010 óta használja a Datakart Mérnöki Tanácsadó Kft. által fejlesztett térinformatikai rendszert. Az idei évtől a város felhő alapú térinformatikai szolgáltatásokat is igénybe vesz.

A polgármesteri hivatal munkatársai az új kataszteri térképi, közmű alaptérképi és közmű adatszolgáltatásokat személyi számítógépen és mobil eszközökön is elérhetik. Az önkormányzatnál már nincs szükség drága térinformatikai szerver hardver és szoftver üzemeltetésére, hanem a felhő alapú technológiát kihasználva költséghatékonyabbá válik az üzemeltetés.

Nagy előrelépés, hogy most már a hivatalon kívül is, akár a helyszíni bejárások, ellenőrzések, karbantartások során is, a terepen is használható a térkép. Ezzel megszűnt az a térbeli korlát, hogy az eszköz használata a hivatalhoz kötött. Térben is időben is tehát bárhonnan és bármikor elérhető az új térinformatikai szolgáltatás, amely a legmagasabb igényeket is kiszolgálja.

A szolgáltatás összes szoftver komponense nyílt forráskódú szoftver, azaz jogdíjmentes. Így az önkormányzat nem jogdíjra, szoftverlicencekre költi el a forrásokat, hanem minőségi és testreszabott szolgáltatások igénybevételére.