A lézerszkenner korunk egyik legújabb technikai vívmánya, egyesíti magában a számítástechnika, a lézertechnika és a finommechanika terén elért legújabb eredményeket.


A nagyteljesítményű lézer-diódából (adóberendezés), precízen megmunkált, rendkívül finoman és hihetetlen sebességgel mozgó, forgó tükrökből (pozícionáló berendezés), nagy érzékenységű lézer-detektorból (vevőberendezés) valamint a vezérlő számítógépből álló műszer-együttes olyan feladatok megoldását is lehetővé teszi, melyeket ezelőtt pár évvel lehetetlennek tartottunk volna. A lézerszkenner, lézernyalábok segítségével pásztázza a mért területet, objektumokat és a visszavert sugarak segítségével készít digitális 3D-s adatállományt.

A térinformatikai adatgyűjtésnél nagy szerepet játszik a pontosság, a gyorsaság és a hatékonyság.

Az eljárás nagy előnye, hogy nagyobb területek felmérése esetén azonos pontosságú végtermék előállításánál, kedvező árának köszönhetően lényeges megtakarítás érhető el más hagyományos eljárásokhoz képest. Segítségével egyszerűen elvégezhetők nagyobb városok, városrészek gyors, digitális feldolgozása, 3D városmodellek készítése is.