GeoServer, GeoExt/OpenLayersés PostgreSQL/PostGIS

A GeoServer egy nyílt forráskódú Java-alapon írt szerver szoftver, amely segítségével térbeli adatokat hálózaton keresztül publikálhatunk és szerkeszthetünk.  Az Open Source Geospatial Foundation (OSGeo) által rögzített nyílt szabványok alkalmazásával a GeoServer lehetőséget biztosít a térbeli adatok rugalmas megjelenítésének és kezelésének. A WMS szabványt alkalmazva, a GeoServer különböző formátumokban képes a térképek előállítására, a WFS szabványnak megfelelve, pedig elérhetővé válik a térképi adatok szerkesztése is.  A GeoServerbe bele van építve az OpenLayers,  az ingyenes térképező könyvtár, ami segítségével a térképek előállítása gyors és egyszerű. A GeoServer egy nyílt forráskódú, Java alapú térinformatikai eszköztárra épül, a GeoTools-ra.

 

A GeoServer rövid története:

Fejlesztése 2001-ben kezdődött egy non-profit technológiai inkubátor (The Open Planning Project - TOPP) keretében New York-ban. A projekt keretében arra a felismerésre jöttek, hogy városfejlesztési kérdésekben a térbeli adatok használatával a hivatal és a lakosság közötti egyeztetések hatékonysága jelentősen megnőtt. A projekt tagjai, ekkor a nyílt forráskódú, Java alapon nyugvó GeoTools könyvtár alapján folytatták a munkát. Jelenleg aktuális verzió a GeoServer 2.3.3-as.

 

 

Főbb jellemzői:

  • A WMS (1.1.1 és 1.3), WFS (1.0 és 1.1) és WCS (1.0 és 1.1) specifikációknak teljes megfelelés,
  • Egyszerű használatú, Web-alapú konfigurációs eszköz – nincs szükség bonyolult konfigurációs állományok alkalmazására,
  • PostGIS, Shapefile, ArcSDE, DB2 és Oracle natív támogatása,
  • MrSID, ECW, JPEG2000, DTED, Erdas Imagine, NITF és további raszteres formátumok támogatása az OGR könyvtáron keresztül,
  • Web-map kimeneteli lehetőségek:  JPEG, GIF, PNG, PDF, SVG, KML, GeoRSS,
  • Integráció a GeoWebCache-el, a térképi megjelenítés gyorsítására,
  • Vetületi rendszerek valós idejű (on the fly) átszámítása,
  • OpenLayers beépítve, mint alap ajax böngésző motor.

 


 

Letöltés